Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 725,5 kJ (173,3 kcal)
Białko : 4,9 g
Tłuszcze : 5,8 g
Węglowodany : 23,7 g
Jednostki chlebowe : 2,0

Tarta z truskawkami i rabarbarem

Ingrédients na 8 porcji

  • Do ciasta
  • 120 g mąki razowej
  • 50 g masła pokrojonego na małe kawałki
  • 150 g twarożku 0%
  • 1 ½ łyżki syropu z agawy
  • Szczypta soli
  • Do nadzienia
  • 75 g syropu z agawy
  • 300 g truskawek
  • 200 g rabarbaru (pokrojonego na małe kawałki)
  • ½ łyżeczki kardamonu w proszku
  • 3 łyżki mąki razowej

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
W misce połącz mąkę i sól. Dodaj masło w kawałkach, twarożek i syrop z agawy, a następnie utwórz kulę z ciasta.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Podczas gdy ciasto się chłodzi, wymieszaj pokrojone truskawki, rabarbar, 3 łyżki mąki, syrop z agawy i kardamon.
Na powierzchni lekko posypanej mąką, rozwałkuj ciasto (około 40 cm średnicy). Umieść ciasto na blasze (wcześniej pokrytej papierem do pieczenia). W centrum ciasta umieść owocową mieszankę i zostaw 6-8 cm granice.
Złóż brzegi ciasta nad owocami i piecz, aż ciasto ma złoty kolor i owoce są ugotowane (35 do 40 minut)
Po upieczeniu, schłodź ciasto przez około 30 minut i gotowe!