Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1499 kJ (358 kcal)
Białko : 28,4 g
Tłuszcze : 21,1 g
Węglowodany : 13,4 g
Jednostki chlebowe : 1,1

Rybne tacos z pomidorową salsą

Ingrédients na 2 porcje

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250 g filetów z dorsza (lub innej białej ryby, na przykład halibut)
  • ¼ łyżki mielonego kminku
  • 4 małe tortille kukurydziane
  • 200 g posiekanych pomidorów
  • 2 łyżki świeżego szczypiorku
  • ½ łyżki świeżego soku z cytryny
  • 150 g roszponki warzywnej
  • Sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 220 °C. Ułożyć filety rybne na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pokrop je wodą i oliwą z oliwek i dopraw pieprzem, solą i kminkiem.
Zwilż tortille niewielką ilością wody, a następnie zawiń je w folię aluminiową.
Piecz, aż wszystkie tortille są ciepłe i ryby mają nieprzezroczysty kolor i łatwo się rozpadają po dotknięciu widelcem (około 10-15 minut).
W misce wymieszaj pomidory, szczypiorek, sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem i dobrze wszystko mieszając.
Podziel rybę na grubsze kawałki i ostrożnie rozpakuj tortille. Wypełnij je kawałkami ryby i pokryj salsą z pomidorów i listkami roszponki warzywnej.