Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1068 kJ (255,1 kcal)
Białko : 14,5 g
Tłuszcze : 13,5 g
Węglowodany : 16,6 g
Jednostki chlebowe : 1,4

Spaghetti z cukinii

Ingrédients na 2 porcje

  • 3-4 cukinie (normalnej wielkości)
  • 300 ml rozgniecionych pomidorów
  • 40 g anchois
  • 75 g czarnych oliwek (bez pestek)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 pęczek bazylii

Przygotowanie

Umyj cukinię i pokrój używając obieraczki w celu uzyskania makaronu. Umyj i posiekaj bazylię okładając kilka liści bok do dekoracji.
Obierz i posiekaj cebulę i czosnek na drobne kawałki. Możesz również pokroić anchois na małe kawałki.
Rozgrzej olej na patelni, a następnie podsmaż cebulę i czosnek przez 2-3 minuty. Dodaj pomidory i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
Wreszcie, dodaj anchois, kapary, oliwki i posiekaną wcześniej bazylię. Dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Na koniec, dodaj spaghetti z cukinii i dokładnie wymieszaj.
Pamiętaj, aby ozdobić swoje danie liśćmi bazylii przed podaniem!