Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1231,2 kJ (294,1 kcal)
Białko : 34,1 g
Tłuszcze : 7,6 g
Węglowodany : 20,7 g
Jednostki chlebowe : 1,7

Warzywna zupa z wołowina

Ingrédients na 2 porcje

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g chudej wołowiny pociętej na kawałki
  • ½ obranej cebuli
  • 2 marchewki, obrane
  • 1 obrany seler
  • 1 duży ziemniak, nieobrany i pokrojony na kawałki
  • 1 mała puszka pomidorów bez skórki (400 g)
  • 200 g zielonej fasoli (świeżej lub mrożonej)
  • 200 ml wody
  • 1 posiekana natka pietruszki
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

W rondlu, rozgrzej na średnim ogniu ½ łyżki oleju. Dodaj wołowinę i pozostaw na patelni aż nabierze brązowego koloru (około 4 minut), mieszając od czasu do czasu. Po ugotowaniu, odłóż mięso na bok. Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą ilość oleju (1/2 łyżeczki). Dodaj cebulę, marchew i seler. Przykryj i gotuj przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodaj wołowinę i jej sok z powrotem na patelnię.
Wlej do całości wodę i gotuj na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień o połowę i gotuj przez kolejne 40 minut na średnim ogniu.
Następnie dodaj ziemniaki, pomidory, ich sok i zieloną fasolę i dobrze wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, aż wołowina i ziemniaki będą miękkie.
Dodaj pietruszkę i dopraw solą i pieprzem.