Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 466,6 kJ (111,4 kcal)
Białko : 7,3 g
Tłuszcze : 7,5 g
Węglowodany : 11,5 g
Jednostki chlebowe : 1,0

Słoneczna zupa warzywna

Ingrédients na 2 porcje

  • 1 średnia cukinia
  • 2 średnie pomidory
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ½ bakłażana
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ cebuli
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 70 g białej fasoli w puszce
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Umyj warzywa i pietruszkę, obierz cebulę i pokrój wszystkie warzywa.
W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu i dodaj bakłażana, pietruszkę i cebulę. Smaż całość przez 2-3 minuty, dodaj sól i pieprz i dobrze wymieszaj.
Stopniowo dodaj bulion warzywny, stale mieszając. Następnie, dodaj sok z cytryny i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
Doprowadź zupę do wrzenia przez 2-3 minuty, aż cukinia zmięknie, cały czas mieszając, aby zapobiec przywieraniu składników. Dodaj pomidory i białą fasolę.
Jeszcze raz doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na średnim ogniu. Przykryj garnek i gotuj całość na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa zmiękną.