Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1072,9 kJ (256,3 kcal)
Białko : 17,6 g
Tłuszcze : 14,8 g
Węglowodany : 8,5 g
Jednostki chlebowe : 0,7

Sałatka ze smażonym, wędzonym tofu, rukolą i pomidorem

Ingrédients na 2 porcje

  • 200 g wędzonego tofu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 400 g dojrzałych pomidorów
  • 250 g rukoli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 lub 2 łyżki posiekanej dymki
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

Pokrój tofu na 0.5 cm plastry. Umyj bazylię, osusz i posiekaj. Wymieszaj bazylię i tofu z olejem rzepakowym, solą i pieprzem i odstaw na 15 minut.
Umyj i osusz rukolę i podziel ją na 2 talerze.
Umyj pomidory, usuń ogonki i pokrój je w plasterki. Następnie ułóż pomidory na rukoli. Dopraw do smaku solą, pieprzem i polej odrobiną oliwy z oliwek.
Usmaż zamarynowane tofu na patelni aż obie strony są złociste. Usmażone tofu połóż na górze sałatki, a na koniec dodaj posiekaną dymkę.