Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 2637,3 kJ (630,0 kcal)
Białko : 44,5 g
Tłuszcze : 28,0 g
Węglowodany : 61,6 g
Jednostki chlebowe : 5,1

Sałatka z soczewicy z awokado, pomarańczą i kolendrą

par Clémentine

Ingrédients na 2 porcje

  • 200 g soczewicy
  • 1 awokado, pokrojone w kostkę
  • 1 pomarańcza
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka octu winnego

Przygotowanie

Ugotuj soczewicę w dużej ilości osolonej wody. Zacznij gotować w zimnej wodzie. Kiedy woda się zagotuje, gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut. Wlej soczewicę na durszlak, zalej zimną wodą i dobrze odsącz.
Pokrój 3/4 pomarańczy na kawałki (usuń wszystkie skórki tak aby mieć jedynie miąższ z pomarańczy). Pokrój miąższ na małe kawałki. Z pozostałej 1/4 pomarańczy wyciśnij sok.
Przygotuj sos: Wymieszaj sok pomarańczowy, oliwę z oliwek, ocet i musztardę i dodaj sól i pieprz.
W misce wymieszaj soczewicę z sosem, szalotką, kawałkami pomarańczy, awokado i kolendrą.