Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1385,2 kJ (330,9 kcal)
Białko : 32,4 g
Tłuszcze : 16,8 g
Węglowodany : 10,3 g
Jednostki chlebowe : 0,9

Sałatka z kurczakiem, truskawkami i octem balsamicznym

Ingrédients na 2 porcje

  • 230 g piersi z kurczaka
  • 60 ml octu balsamicznego
  • 60 g młodego szpinaku
  • 100 g rukoli
  • 130 g truskawek (w plastrach)
  • 60 g sera koziego (rozdrobnionego)
  • 10 g orzechów pekan
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 g żurawiny

Przygotowanie

Umyj szpinak i rukolę, a następnie wymieszaj je razem w misce.
Ułóż truskawki i kozi ser na wierzchu sałatki i dopraw octem balsamicznym.
Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj pierś z kurczaka i smaż z każdej strony przez około 4-6 minut.
Pokrój kurczaka na kawałki i ułóż pokrojone w kostkę mięso na sałatce. Ozdób całość orzechami pekan i żurawiną. Podziel sałatkę na dwie części i delektuj się!