Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 755 kJ (180 kcal)
Białko : 22 g
Tłuszcze : 4,8 g
Węglowodany : 13,7 g
Jednostki chlebowe : 1,1

Smażony kurczak z groszkiem i orzechami nerkowca

Ingrédients na 2 porcje

  • 170 g groszku
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • ½ łyżeczki świeżego soku z cytryny
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 150 g piersi z kurczaka (pokrojonej w kostkę)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ czerwonej papryki (posiekanej)
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • ½ czerwonej cebuli (posiekanej)
  • 1 łyżka sosu sojowego

Przygotowanie

Upraż orzechy nerkowca na patelni bez oleju przez 2-3 minuty i odłóż je na bok.
Rozgrzej 3-4 łyżki wody na patelni i podsmaż groszek przez 3-5 minut, a następnie odłóż na bok, ale nie pozwól mu wystygnąć.
Na patelni, podsmaż kurczaka i cebulę i dopraw solą i pieprzem.
W misce wymieszaj sos sojowy, curry, sok z cytryny i oliwę.
Dodaj sos do groszku i kurczaka, a następnie podsmaż całość aż kurczak będzie brązowy.
Umieść wszystko na talerzu i posyp orzechami nerkowca.