Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1281,3 kJ (306,1 kcal)
Białko : 48,8 g
Tłuszcze : 3,6 g
Węglowodany : 17,1 g
Jednostki chlebowe : 1,4

Kurczak z pomarańczą

par Talleux

Ingrédients na 4 porcje

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 pomarańcze
  • 3 duże cebule
  • Zioła prowansalskie
  • Sól i pieprz
  • 1 kostka bulionu z kurczaka

Przygotowanie

Przygotowanie: 30 minut, czas gotowania: 1.5 godziny
Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
Posiekaj cebulę i umieść ją w naczyniu do pieczenia.
Dodaj na wierzch piersi z kurczaka.
Wyciśnij sok z pomarańczy nad kurczakiem i dodaj sól, pieprz i zioła prowansalskie.
Piecz przez 45 minut, aż kurczak będzie biały. Piecz przez kolejne 45 minut w mniejszej temperaturze.
Możesz serwować kurczaka z zielonymi warzywami takimi jak: szparagi, por lub fasola.