Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 833,9 kJ (199,2 kcal)
Białko : 27,2 g
Tłuszcze : 4,2 g
Węglowodany : 6,7 g
Jednostki chlebowe : 0,6

Pierś z kurczaka ze szparagami i kuskusem

Ingrédients na 2 porcje

  • 200 g piersi z kurczaka (pokrojonej w paski)
  • 60 g kuskusa
  • 300 g świeżych zielonych szparagów
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 marchew (pokrojona w paski)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ pęczka kolendry
  • 1 łyżeczka sezamu

Przygotowanie

Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją.
W międzyczasie, pokrój szparagi na 2 cm kawałki. Rozgrzej 2-3 łyżki wody na patelni i podsmaż szparagi i marchew przez około 4 minuty. Zdejmij z ognia, ale nie pozwól warzywom wystygnąć.
Rozgrzej oliwę na patelni na dużym ogniu i dodaj kawałki kurczaka. Smaż przez około 5-6 minut lub do momentu kiedy kurczak jest ugotowany.
Dodaj szparagi, marchew i sos sojowy i gotuj przez chwilę, aż wszystkie składniki są pokryte sosem. Podawaj kurczaka z warzywami na gorącym kuskusie, dekorując całość sezamem i kolendrą. Smacznego!