Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 997,7 kJ (238,3 kcal)
Białko : 21,5 g
Tłuszcze : 14,3 g
Węglowodany : 5,4 g
Jednostki chlebowe : 0,5

Ryba "en papillote"

Ingrédients na 2 porcje

  • 2 arkusze papieru do pieczenia
  • 2 gałązki rozmarynu (lub kolendry, pietruszki lub tymianku)
  • 200 g filetów rybnych (bez skóry)
  • 100 g cukinii, pokrojonej w kijki
  • 2 małe marchewki, pokrojone w kijki
  • 1 łyżka białego wina wytrawnego
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • Kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 220 °C
Rozłóż arkusze papieru do pieczenia i umieść je poziomo na blacie. Na środku umieść liście i gałązki ziół oraz rybę. Dodaj cukinię i marchew do filetów rybnych i dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec polej rybę białym winem.
Zamknij paczuszki na obu końcach tak żeby para nie uciekała podczas pieczenia.
Piecz przez 10-15 minut, aż filety się ugotują (długość pieczenia zależy od grubości filetów: 10 minut do 1,5 cm grubości, 15 minut do 2,5 cm grubości).
Po upieczeni wyjmij paczuszki z piekarnika i ostrożnie je otwórz uważając na buchającą parę!
Na koniec pokrop rybę odrobiną soku z cytryny i gotowe!