Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1370 kJ (333,7 kcal)
Białko : 21 g
Tłuszcze : 17,9 g
Węglowodany : 40,8 g
Jednostki chlebowe : 3,4

Zapiekanka grecka z quinoa i warzywami

Ingrédients na 2 porcje

  • 100 g quinoa
  • 250 ml bulionu warzywnego (domowego lub z kostki)
  • 100 g pieczarek
  • 1 żółta papryka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 1 średnia cukinia
  • 100 g białego sera
  • Sól, pieprz, świeże zioła
  • 50 g sera koziego o niskiej zawartości tłuszczu (np. feta)

Przygotowanie

Ugotuj quinoa w bulionie według instrukcji. W międzyczasie umyj pieczarki i paprykę. Pokrój paprykę w paski i podsmaż na patelni z 1 łyżka oliwy z oliwek. Pokrój pomidory i cukinię w cienkie plasterki i odłóż je na bok.
Wymieszaj quinoa, ser i paprykę. Dopraw solą i pieprzem. Umieść wszystko w naczyniu do pieczenia i dodaj pokrojone pomidory, pieczarki i cukinie na górze.
Zakończ przygotowania posypując całość fetą i świeżymi ziołami.
Piecz w temperaturze 180 °C przez 30 minut.