Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 611,5 kJ (146,1 kcal)
Białko : 3,5 g
Tłuszcze : 8,7 g
Węglowodany : 13,4 g
Jednostki chlebowe : 1,1

Czekoladowe ciasto z dyni

par Rabia

Ingrédients na 12 porcji

  • Do puree z dyni:
  • 200 g dyni
  • 70 ml mleka
  • Do ciasta:
  • 3 jajka
  • 200 g ciemnej czekolady ( min. 52% kakao )
  • 60 g skrobi kukurydzianej
  • 6 g proszku do pieczenia

Przygotowanie

Przygotowanie puree z dyni: obierz, umyj i pokrój dynię w kostkę. Gotuj dynię na parze. Po ugotowaniu umieść dynię z mlekiem w blenderze i zmiksuj.
Przygotowanie ciasta: Roztop czekoladę w rondelku lub w kuchence mikrofalowej. Oddziel żółtka od białek i ubij białka na sztywno. Wymieszaj żółtka z puree z dyni, dodaj skrobię kukurydzianą oraz proszek do pieczenia i zmiksuj całość, aż jest płynna. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj. Następnie delikatnie dodaj białka. Wlej masę do foremek. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C przez 10 minut.