Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 880,4 kJ (210,3 kcal)
Białko : 5,8 g
Tłuszcze : 10,6 g
Węglowodany : 21,3 g
Jednostki chlebowe : 1,8

Eklerki z owocami i musem limonkowym - bez nabaiłu

par Bérénice

Ingrédients na 10 eklerków

  • Do ciasta parzonego:
  • 160 ml wody
  • 80 g margaryny bez laktozy
  • 1 g soli
  • 3 g cukru pudru
  • 4 g naturalnego płynnego ekstraktu waniliowego
  • 80 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • Do musu z limonki:
  • 100 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Sok z 2 limonek
  • Skórka z jednej limonki
  • Żelatyna w płatkach
  • Szczypta soli
  • Do nadzienia eklerka:
  • Opakowanie truskawek
  • Tacka malin
  • 2 kiwi

Przygotowanie

Ciasto parzone:
W rondlu podgrzej wodę, margarynę, sól, cukier i wanilię.
Kiedy mieszanina zacznie wrzeć, dodaj mąkę, zdejmij z ognia i wymieszaj drewnianą łopatką.
”Osusz” ciasto na małym ogniu.
Musisz uzyskać masę, która odchodzi dobrze od garnka.
Zdejmij garnek ponownie z ognia i dodaj jajka, jedno po drugim. Wymieszaj aż ciasto będzie gładkie.
Przełóż ciasto do szprycy (jeżeli jej nie masz to możesz użyć worka foliowego)
Na blasze pokrytej papierem do pieczenia, połóż 10 eklerków o 11 cm długości.
Rozgrzej piekarnik do 250 °C. Po osiągnięciu temperatury, wyłącz go i włóż do środka blachę aby upiec eklerki. Gdy ciasto wyrosło (około 14 min), włącz piekarnik ponownie i ustaw temperaturę na 175 °C i piecz przez 35 minut.
Ostudź eklerki.

Mus z limonki:
Zmiękcz płatki żelatyny w misce z zimną wodą.
Oddziel białka jajek od żółtek.
W misce ubij żółtka z cukrem, mąką ziemniaczaną, sokiem z limonki i skórką z dwóch limonek.
Wlej mieszaninę do garnka. Na małym ogniu, stale mieszając, zagęść krem z limonki. Zdejmij z ognia i dodaj żelatynę. Odłóż na bok.
Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli.
Delikatnie połącz pianę z białek z kremem limonkowym.
Przechowaj w lodówce.

Nadzienie:
Umyj i pokrój truskawki i kiwi w drobną kostkę.
Wytnij 3/4 eklerka i włóż do środka owoce.
Dodaj na górze mus z limonki w kształcie gniazdek.
Na koniec udekoruj eklerki malinami i kostkami z owoców.