Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1254,5 kJ (300 kcal)
Białko : 23,7 g
Tłuszcze : 14,9 g
Węglowodany : 19,5 g
Jednostki chlebowe : 1,6

Curry z kolorowych warzyw

Ingrédients na 2 porcje

  • Około 300 g warzyw:
  • 100 g brokułów i kalafiora (pokrojonych na różyczki)
  • 75 g groszku
  • 50 g pieczarek (pokrojone w plasterki)
  • 75 g marchewki (pokrojonej w kostkę)
  • 200 g tofu (pokrojonego w kostkę)
  • 3 średnie pomidory (pokrojone w kostkę)
  • 1 mały kawałek imbiru (około 1 cm)
  • ½ cebuli (posiekanej)
  • 1 zielona papryczka chili (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku (zmielone)
  • 1 łyżka curry w proszku
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 szczypta stevii (opcjonalnie)
  • 1 mała puszka pomidorów bez skórki (400 g)
  • Sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

Zacznij od zmieszania pomidorów z puszki, czosnku, imbiru, papryczki chili, przyprawy curry, kolendry, soli i pieprzu.
Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż tofu. Po ugotowaniu umieścić je na bok. Następnie dodaj pomidory z puszki z przyprawami, przykryj patelnie i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Dodaj wszystkie warzywa i trochę wody, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aż warzywa są miękkie, ale nie rozgotowane.
Dodaj tofu i jeśli chcesz, odrobinę stewii. Wyłącz źródło ciepła, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, dopraw solą i pieprzem, jeśli to konieczne, i ciesz się kolorowym curry!