Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 871,2 kJ (208 kcal)
Białko : 12,5 g
Tłuszcze : 13,6 g
Węglowodany : 7,7 g
Jednostki chlebowe : 0,6

Curry z cukinią, orzechami nerkowca i tofu

par Frédéric

Ingrédients na 4 porcje

  • 2 małe cukinie
  • 200 g tofu
  • 60 g orzechów nerkowca
  • 4 cm imbiru
  • 2 czerwone cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 g pasaty z pomidorów, przecieru pomidorowego lub 2 dojrzałe pomidory
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu (chili) w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżka posiekanych świeżych liści kolendry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

Pokrój cukinię w drobną kostkę. Posiekaj cebulę i czosnek.
Pokrój tofu na średniej wielkości kostki. Zetrzyj na tarce kawałek imbiru.
Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni i podsmaż kminek przez 1 minutę a następnie dodaj cebulę i czosnek i smaż przez 3 minuty.
Dodaj imbir, chili w proszku, kurkumę, kolendrę w proszku i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu.
Następnie dodaj przecier pomidorowy, orzechy nerkowca, cukinię i tofu.
Dobrze wymieszaj i gotuj przez 10 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
Następnie zdejmij patelnię z ognia, dodaj garam masala, dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Posyp wierzch liśćmi kolendry.
Podawaj z ryżem basmanti, placuszkami ćapati i jogurtem.