Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 599,2 kJ (143,1 kcal)
Białko : 4,0 g
Tłuszcze : 9,9 g
Węglowodany : 8,5 g
Jednostki chlebowe : 0,7

Zdrowe ciasteczka z jagodami goji

par Julie

Ingrédients na 6 ciastek

  • 70 g puree z migdałów
  • 30 g syropu z agawy
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mleka roślinnego (na przykład mleko migdałowe)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 20 g migdałów
  • 10 g skrobi kukurydzianej
  • 20 g brązowej mąki ryżowej
  • 2 łyżki suszonych jagód goji (mogą być zastąpione żurawiną)

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200 °C.
Wymieszaj wszystkie składniki jeden po drugim, mieszając po dodaniu każdego.
Dodaj trochę mąki ryżowej, jeżeli ciasto jest zbyt lepkie.
Zrób około 40 g kulki z ciasta (pokrop dłonie olejem aby ciasto się nie kleiło), umieść je na blasze pokrytej papierem do pieczenia i spłaszcz kuli dłonią.
Piecz przez 8 do 10 minut, ciasteczka powinny być ładnie rumiane.
Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka będą nadal nieco miękkie, dlatego należy odczekać 1 minutę przed ich dotykaniem, a następnie odczekać aż całkowicie ostygną.
Na zewnątrz będą chrupiące i puszyste w środku.