Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1093,4 kJ (261,2 kcal)
Białko : 6,6 g
Tłuszcze : 17,1 g
Węglowodany : 19,8 g
Jednostki chlebowe : 1,6

Sałatka libańska z granatem i orzechami

Ingrédients na 2 porcje

  • 75 g kaszy bulgur lub kuskusa
  • 150 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę
  • 3 łyżki nasion granatu
  • 1 ogórek normalnej wielkości, obrany i pokrojony w kostkę
  • 30 g orzechów (np. migdały, orzechy włoskie, orzechy piniowe)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1 cytryna
  • 1 ½ pęczka natki pietruszki, posiekanej
  • 1 pęczek świeżej mięty, posiekanej
  • 2 szalotki, posiekane
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Do małej miski wsyp kaszę bulgur lub kuskus i dodaj około 150 ml wrzącej wody. Odstaw na 20 minut.
Umieść orzechy lub migdały na małej patelni, upraż je na małym ogniu i odstaw.
W misce zmieszaj kminek, skórkę i sok z cytryny i dodaj oliwę i mieszaj do wygładzenia składników. Dodaj bulgur, pietruszkę, miętę, szalotki, pomidory, ogórek, granat i prażone orzechy i dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj i pozostaw na 15 minut.
Rozdziel na dwie części i gotowe!