Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1063,1 kJ (253,9 kcal)
Białko : 12,3 g
Tłuszcze : 6,7 g
Węglowodany : 28,6 g
Jednostki chlebowe : 2,4

Wiosenna zupa z groszkiem, koprem i miętą

Ingrédients na 2 porcje

  • 300 g groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 koper włoski
  • 1 łodyga selera
  • 1 duży ziemniak (180 g)
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 30 g masła
  • 80 g śmietany
  • 1 łyżka chrzanu
  • Świeża mięta
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

Posiekaj drobno szalotkę i czosnek. Pokrój na cienko seler i koper.
Roztop masło w garnku o grubym dnie i dodaj szalotkę, czosnek, seler i koper. Gotuj przez około 5 minut na małym ogniu.
Dodaj pocięte w plastry ziemniaki i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj bulion z kurczaka, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, aż ziemniaki i inne warzywa będą miękkie.
Dodaj groszek i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
Zmiksuj zupę w blenderze i dopraw solą i pieprzem. Sprawdź konsystencje i dodaj bulion, jeżeli jest to konieczne.
Ubij śmietanę z 1 łyżką chrzanu, i dopraw solą i pieprzem.
Wlej zupę do szklanki lub miseczki i dodaj śmietanę i posiekaną miętę. Podawaj natychmiast.