Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1082,9 kJ (258,7 kcal)
Białko : 25,3 g
Tłuszcze : 9,4 g
Węglowodany : 15,8 g
Jednostki chlebowe : 1,3

Pikantna zupa meksykańska

Ingrédients na 2 porcje

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, obrane i zgniecione
  • 1 zmielona papryka jalapeno bez pestek (opcjonalnie)
  • 250 ml bulionu z kurczaka
  • 375 g grillowanej papryki (z puszki, pokrojonej w kostkę)
  • 200 g ugotowanej i pokrojonej na kawałki piersi z kurczaka
  • 1 pęczek posiekanej świeżej kolendry
  • Sok z limonki
  • ¼ awokado

Przygotowanie

W rondlu rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Podsmaż cebulę, aż stanie się przezroczysta (około 4 -6 minut).
Dodaj czosnek i paprykę chili, jeśli zdecydujesz się dodać ją do zupy. Smaż przez około 1-2 minut.
Następnie dodaj bulion z kurczaka i pieprz, i gotuj całość przez 3-5 minut, a następnie wszystko wymieszaj.
Dodaj kurczaka, kolendrę i sok z cytryny i wymieszaj. Na koniec możesz przyozdobić zupę awokado i gotowe!