Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1066,2 kJ (254,7 kcal)
Białko : 15,0 g
Tłuszcze : 9,9 g
Węglowodany : 20,3 g
Jednostki chlebowe : 1,7

Włoska zupa minestrone

Ingrédients na 2 porcje

  • 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku
  • 1 duża obrana marchewka
  • ½ kopru włoskiego
  • 1 mała cukinia
  • 1 łodyga selera
  • ½ puszki białej fasoli (około 150 g)
  • 2 pomidory
  • 50 g zielonego groszku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml białego wina
  • 4-5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 filet z sardeli (opcjonalnie)
  • ½ pęczka bazylii (zachować garść do dekoracji)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50 g parmezanu
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Po pierwsze umyj warzywa i odcedź fasolę. Następnie pokrój w plasterki marchew, koper, cukinie i seler.
Na dużej, głębszej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż cebulę, czosnek, marchew, koper, seler i dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Smaż przez około 6 minut, aż warzywa nabiorą odrobinę złocistego koloru. Wlej białe wino i bulion warzywny. Duś na średnim ogniu przez około 3-4 minuty.
W międzyczasie rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na oddzielnej patelni i smaż cukinię, aż nabierze złotego koloru, a następnie dodaj ją do powyższego bulionu.
Dodaj do wszystkiego pokrojony na małe kawałki filet, sok z cytryny, fasolę, mrożony groszek i pokrojone pomidory.
Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, w razie potrzeby dodając więcej bulionu lub wody.
Wyłącz ogień i dodaj 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. Dopraw całość solą i pieprzem. Posiekaj bazylię i dodaj ostatnią łyżkę oliwy. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Podziel zupę na dwie części i udekoruj je liśćmi bazylii i parmezanem na wierzchu.