Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 633,7 kJ (151,4 kcal)
Białko : 5,1 g
Tłuszcze : 4,0 g
Węglowodany : 20,8 g
Jednostki chlebowe : 1,7

Zupa grzybowa z ryżem

Ingrédients na 2 porcje

  • 20 g suszonych grzybów (na przykład borowików)
  • 1 łyżka oleju
  • ½ cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku
  • 200g grzybów (pieczarki, grzyby cremini, shiitake, lub ich mieszanka)
  • 50 g ryżu brązowego
  • 500ml wody z kostką wołową
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 20 ml octu typu sherry

Przygotowanie

Włóż suszone grzyby do miski, zalej je wrzącą wodą i pozwól im się moczyć przez około 20 minut.
Umyj i usuń łodygi pieczarek, a następnie je pokrój.
Na dużej patelni z grubym spodem rozgrzej olej i smaż cebulę i marchew, dopóki nie nabiorą złocistego koloru (około 8 minut). Dodaj czosnek na 30 sekund, a następnie grzyby i podsmażaj aż zaczną puszczać wodę (5 do 10 minut).
Zwiększając ogień, dodaj ryż i smaż przez chwilę aż nabierze koloru. Następnie dodaj bulion, ocet sherry i przecier pomidorowy.
Odcedzić suszone grzyby i pokrój je w cienkie plasterki i dodaj do gotującego się bulionu.
Dodaj sól i pieprz i gotuj całość na wolnym ogniu przez 30-40 minut, aż ryż będzie ugotowany.
Dopraw do smaku i gotowe!