Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1328,1 kJ (317,2 kcal)
Białko : 15,7 g
Tłuszcze : 8,6 g
Węglowodany : 43,2 g
Jednostki chlebowe : 3,6

Indyjska zupa dyniowa z krewetkami

Ingrédients na 2 porcje

  • 600 g dyni
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2,5 cm imbiru (opcjonalnie)
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml mleka półtłustego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 ½ łyżki oliwy z oliwek
  • 4 krewetki jumbo

Przygotowanie

Umyj dynie i obierz ze skóry imbir. Usuń nasiona z dyni i pokrój ją w kostkę a imbir pokrój w cienkie plasterki.
Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i smaż dynię przez 1-2 minuty. Dodaj bulion warzywny, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 8-10 minut.
W międzyczasie umyj krewetki i natnij je tam gdzie mają plecy w celu usunięcia czarnej żyłki (jelita). Obierz czosnek i pokrój go w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzej olej i smaż czosnek przez 3 minuty na średnim ogniu. Dodaj krewetki i gotuj je, aż się otworzą i będą przypominały motyla.
Dodaj mleko i imbir do zupy i wymieszaj wszystko. Dopraw całość curry, solą i pieprzem do smaku.