Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1407,6 kJ (336,2 kcal)
Białko : 23,4 g
Tłuszcze : 13,2 g
Węglowodany : 25,6 g
Jednostki chlebowe : 2,1

Zupa z buraków

Ingrédients na 2 porcje

  • 200 g chudej wołowiny (ugotowanej na bulionie na przykład)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 100 g białej kapusty
  • 100 g ziemniaków
  • 100 g pomidorów bez skórki (z puszki)
  • 400 g buraków
  • 2 liście laurowe
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 pęczek pietruszki i koperku (do smaku)
  • 2 łyżki śmietany o niskiej zawartości tłuszczu

Przygotowanie

Umyj, pokrój i gotuj mięso na małym ogniu w litrze wody przez 30 minut.
W międzyczasie, obierz i pokrój marchewki, buraki i cebulę. Następnie umyj kapustę i pokrój ją na cienkie plasterki.
Do ugotowanego mięsa wołowego, dodaj wszystkie warzywa. Następnie pokrój ziemniaki w plastry i dodać je do zupy, przykryj i gotuj przez 20 minut na średnim ogniu.
Posiekaj pietruszkę i koperek i wymieszaj je z pomidorami bez skórki, a następnie dodaj je do zupy. Dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
Serwuj zupę z łyżką śmietany. Smacznego!