Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 671,8 kJ (160,5 kcal)
Białko : 10,4 g
Tłuszcze : 13,6 g
Węglowodany : 25,1 g
Jednostki chlebowe : 2,1

Zupa z soczewicy z kolorowymi warzywami

Ingrédients na 2 porcje

  • Mieszanka warzyw - marchew, seler, por, rzepa
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250 ml wody
  • 250 ml sosu pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek pietruszki lub bazylii
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy curry

Przygotowanie

Zacznij od umycia soczewicy i warzyw.
Następnie posiekaj natkę pietruszki lub bazylię i pokrój warzywa.
W rondlu, podsmaż warzywa na oleju, odczekaj 3 minuty i dodaj soczewicę na kilka sekund aż się zabrązowi.
Dodaj wodę i gotuj na średnim ogniu przez 7 lub 8 minut.
Teraz możesz dodać sos pomidorowy.
Jeśli chcesz, możesz również zmiksować całość na puree. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, curry i dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z natką pietruszki lub bazylią, smacznego!