Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1511,6 kJ (361,1 kcal)
Białko : 20,5 g
Tłuszcze : 16,1 g
Węglowodany : 32,0 g
Jednostki chlebowe : 2,7

Tofu z mango i ciecierzycą podawane z gaszą gryczaną

Ingrédients na 4 porcje

  • Na sos:
  • 60 ml wody
  • 50 g masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • Do podsmażenia:
  • 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
  • 200 g ciecierzycy, opróżnionej i wypłukanej (jeśli jest z puszki)
  • 2 łyżeczki imbiru
  • ½ czerwonej średniej cebuli, drobno posiekanej
  • 1 czerwona lub pomarańczowa papryka, pokrojona w kostkę
  • 250 g tofu
  • Do podania:
  • 300 g kaszy gryczanej
  • ½ średniej wielkości mango, obrane i pokrojone

Przygotowanie

Aby uzyskać chrupiące tofu, połóż pokrojone w kostkę tofu na blasze do pieczenia i piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.
W międzyczasie, ugotuj kaszę gryczaną według instrukcji na opakowaniu.
Wymieszaj składniki sosu.
W woku lub na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj ciecierzycę i mieszaj przez około 2 minuty, aż ciecierzyca zacznie pękać. Dodaj imbir i gotuj przez jedną minutę.
Następnie dodaj do ciecierzycy cebulę i paprykę i smaż całość, aż do zmięknięcia cebuli (2-3 minuty). Dodaj tofu, cały czas mieszając, aż tofu i ciecierzyca uzyskają złoty kolor (2-4 minut w zależności od źródła ciepła).
Polej tofu sosem z masła orzechowego i gotuj przez jedną minutę, aby podgrzać sos.
Podawaj z kaszą gryczaną. Dodaj na wierzch mango i szczypiorek.
Smacznego!