Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 993, 0 kJ (237,2 kcal)
Białko : 7,6 g
Tłuszcze : 14,3 g
Węglowodany : 11,5 g
Jednostki chlebowe : 1,0

Letnia sałatka z mozzarellą i brzoskwiniami

Ingrédients na 2 porcje

  • 250 g mieszanych sałat (np. rukola, cykoria sałatowa, szpinak, sałata dębolista)
  • 3 brzoskwinie
  • 125 g mozzarelli w kulkach (o niskiej zawartości tłuszczu)
  • Do przygotowania sosu:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki mieszanych świeżych ziół (np. cebula, bazylia, szczypiorek, oregano, lawenda, pietruszka)
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200 °C . Umyj brzoskwinie i usuń ich pestki. Pokrój brzoskwinie w grube plastry około 1 cm. Umieść je na papierze do pieczenia i piecz przez około 8 minut.
W międzyczasie, umyj liście sałat i umieść je na dwóch talerzach. Usuń wodę z opakowania, w której znajduje się mozzarella i ułóż kulki na sałatce.
Przygotuj sos przez zmieszanie oleju, octu, wody i ziół i wymieszaj wszystko dokładnie. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wyjmij brzoskwinie z piekarnika i połóż je na talerzach. Polej całość sosem i ciesz się nowym przepisem!