Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 991,1 kJ (236,7 kcal)
Białko : 13,7 g
Tłuszcze : 10,8 g
Węglowodany : 16,7 g
Jednostki chlebowe : 1,4

Sałatka z słoiku

Ingrédients na 2 porcje

  • 50 g młodego szpinaku, umytego i osuszonego
  • 2 średnie marchewki, obrane
  • 3 pomidory, umyte i osuszone
  • 1 średni ogórek, umyty
  • 4 łyżki groszku, wcześniej ugotowanego i schłodzonego
  • 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki, odsączonej
  • 2 jajka na twardo
  • 1 czerwona cebula, wcześniej obrana
  • Do przyprawienia:
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka musztardy
  • Świeże zioła (na przykład bazylia, lawenda lub szczypiorek)
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Posiekaj czerwoną cebulę, pomidory, ogórek i jajka na twardo. Zetrzyj wcześniej obrane i umyte marchewki.
Następnie w dwóch słoikach, zrób warstwy ze składników zaczynając od czerwonej cebuli, a kończąc na szpinaku.
Przygotowując sos, wymieszaj delikatnie wszystkie składniki i wlej mieszaninę do małego pojemnika, który możesz zamknąć i łatwo przenieść. W ten sposób możesz cieszyć się pyszną sałatką i domowej roboty sosem. W towarzystwie razowego chleba, Twoja sałatka stanie się prawdziwą ucztą w czasie przerwy na lunch!