Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1188,8 kJ (284 kcal)
Białko : 17,4 g
Tłuszcze : 12,9 g
Węglowodany : 22,3 g
Jednostki chlebowe : 1,9

Sałatka z buraków z kozim serem

Ingrédients na 2 porcje

  • 300 g świeżych buraków (lub ugotowanych bez słodzika i bez cukru)
  • 120 g świeżego sera koziego (o niskiej zawartości tłuszczu)
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki orzechów piniowych
  • Sałatka (np. rukola, szpinak, endywia)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Umyj buraki i zawiń je w folię aluminiową. Piecz buraki przez 50 minut w temperaturze 180 °C. Następnie je ostudź i obierz. W przypadku korzystania z gotowanych buraków, możesz pominąć ten krok.
Kiedy buraki się chłodzą, podsmaż orzeszki piniowe na patelni bez oleju, aż będą złote.
Umyj i osusz swoją sałatkę. Obierz pomarańczę i pokrój ją na plasterki. Pokrój buraki na grube plastry (około 1-2 cm).
Następnie przygotuj sos: wymieszaj musztardę, oliwę z oliwek, sok z cytryny i miód. Dodaj 2 łyżki wody i dopraw sos solą i pieprzem.
Ułóż sałatkę, pomarańcze i buraki na dwóch talerzach. Polej sałatkę sosem miodowo-musztardowym, posyp całość pokruszonym kozim serem i dodaj orzeszki piniowe.