Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 430,5 kJ (102,8 kcal)
Białko : 10,1 g
Tłuszcze : 5,8 g
Węglowodany : 2,1 g
Jednostki chlebowe : 0,2

Świąteczne ciasteczka LINEAVI

Ingrédients na 32 Świąteczne ciasteczka

  • 500 g twarożku (0% tłuszczu)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 paczki cukru waniliowego
  • 12 łyżek oleju rzepakowego lub oleju z orzechów włoskich
  • 9 łyżek mleka odtłuszczonego
  • 1 cytryna (ze skórką)
  • 600 g zmielonych migdałów
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki roztopionej margaryny

Przygotowanie

Połącz ser, jaja, syrop z agawy, cukier waniliowy, olej i mleko w misce i wymieszaj na gładką masę.
Umyj cytrynę, zetrzyj jej skórkę i dodaj do ciasta.
Dodaj zmielone migdały i proszek do pieczenia i wymieszaj aż ciasto będzie gładkie (ciasto będzie gęste). Odstaw ciasto do lodówki na 30 minut, a następnie zagnieć ciasto rękoma.

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. W międzyczasie rozwałkuj ciasto, a następnie użyj foremek z motywami świątecznymi aby wyciąć ciastka.
Ułóż je na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Używając pędzelka posmaruj ciastka roztopioną margaryną, żeby nie były suche.
Piecz ciasteczka przez 10-15 minut, aż będą miały złoty kolor.
Dla smakoszy: po ostudzeniu pokrop ciasteczka roztopioną gorzką czekoladą. Smacznego!