Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 446,5 kJ (106,6 kcal)
Białko : 6,1 g
Tłuszcze : 7,5 g
Węglowodany : 3,1 g
Jednostki chlebowe : 0,3

Ruloniki z ogórkiem i fetą

Ingrédients na 4 porcje

  • 1 obrany ogórek
  • 75 g sera feta (rozdrobnionego)
  • 30 g wędzonego łososia (pokrojonego na kawałki)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego 0%
  • 3 lub 4 kostki suszonych pomidorów bez oleju
  • 4 lub 5 oliwki (posiekane)
  • ½ pęczka koperku lub oregano (drobno posiekanego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Przy użyciu obieraczki pokrój ogórek na długie i cienkie plasterki (około 2 mm grubości). Umieść plasterki ogórka na papierowym ręczniku.
W misce wymieszaj i rozgnieść widelcem ser feta i jogurt grecki. Dodaj suszone pomidory, oliwki, koperek, sok z cytryny i pieprz i dobrze wymieszaj.
Umieść 1 lub 2 łyżeczki mieszaniny na końcu każdego segmentu ogórka, a następnie zwiń ogórek w rulonik. Na górze każdego rulonika umieść kawałek wędzonego łososia, a następnie wbił w niego wykałaczkę, tak aby rulonik pozostał nienaruszony. Powtórz tę czynność dla wszystkich plasterków ogórka.
Podawaj natychmiast lub umieść ruloniki w lodówce aby pozostały schłodzone, aż będą gotowe do serwowania.