Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1015,1 kJ (242,5 kcal)
Białko : 9,8 g
Tłuszcze : 7 g
Węglowodany : 35,3 g
Jednostki chlebowe : 2,9

Risotto z quinoa, pomidorami i szpinakiem

Ingrédients na 2 porcje

  • 100 g quinoa
  • 3 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 lub 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 ml białego wina
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 150 g szpinaku
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • Zioła (oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn)

Przygotowanie

Zanurz pomidory w naczyniu z gorącą wodą, odczekaj kilka minut, a następnie je odcedź. Po ostudzeniu, obierz pomidory ze skórki i pokrój je na kawałki.
Posiekaj czosnek i cebulę i opłucz quinoa.
Podsmaż cebulę i czosnek na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek, dodaj quinoa i smaż przez chwilę. Dodaj białe wino i gotuj na małym ogniu, aż quinoa wchłonie cały sok. Następnie dodaj bulion warzywny i gotuj przez około 15 minut. Dodaj pomidory i szpinak i delikatnie zamieszaj, gotując na małym ogniu przez 10 minut. Wyłącz źródło ciepła i pozostaw przez 5 minut.
Dopraw solą, pieprzem i ziołami i gotowe!