Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1660,9 kJ (396,7 kcal)
Białko : 49,3 g
Tłuszcze : 8,7 g
Węglowodany : 21,4 g
Jednostki chlebowe : 1,8

Gulasz z królika

Ingrédients na 2 porcje

  • 400 g mięsa króliczego (oczyszczonego i pokrojonego na kawałki)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula (posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (zmielone)
  • 50 ml czerwonego wina
  • 1 liść laurowy
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej w proszku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone na ćwiartki
  • 2 marchewki (pokrojone)
  • 80 g groszku

Przygotowanie

Rozgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu; umieść królika, cebulę i czosnek i smaż całość, aż cebula i czosnek zaczną pachnieć a królik jest rumiany.
Dodaj wino, liść laurowy, bulion wołowy, gałkę muszkatołową, koncentrat pomidorowy i dopraw solą i pieprzem.
Doprowadź zupę do wrzenia; zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut.
Dodaj ziemniaki, marchew i groszek i gotuj przez około 20 minut.