Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 955,4 kJ (228,2 kcal)
Białko : 34,3 g
Tłuszcze : 4,2 g
Węglowodany : 12,4 g
Jednostki chlebowe : 1,03

Smażony kurczak z małymi warzywami

Ingrédients na 2 porcje

  • 230 g piersi z kurczaka (pokrojonej w plastry)
  • 200 g brokułów i kalafiora (umyte i pokrojone na małe kawałki)
  • 1 czerwona papryka (umyta i posiekana)
  • 1 por (umyty i pokrojony w drobne plasterki)
  • 1 mały posiekany kawałek imbiru
  • 1-2 posiekane ząbki czosnku
  • 300 ml bulionu z kurczaka
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 szczypta chili w proszku
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego (lub innego oleju roślinnego)

Przygotowanie

Przygotuj marynatę dla kurczaka z czosnku, łyżeczki sosu sojowego, łyżeczki oleju, soli i pieprzu. Wymieszaj i równomiernie przykryj kurczaka marynatą.
W osobnym naczyniu połącz bulion z łyżeczką sosu sojowego, solą i pieprzem.
Rozgrzej na patelni 1 łyżeczkę oleju i dodaj imbir i papryczkę chili, mieszając aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć (około 10 sekund).
Dodaj kurczaka i smaż przez jedną minutę aż mięso jest lekko rumiane, ale nie do końca ugotowane.
Dodaj do kurczaka brokuły i kalafior, pora, paprykę i czosnek. Następnie dodaj trochę soli i pieprzu, i gotuj przez 2 minuty.
Dodaj bulion i gotuj całość przez 2 minuty, lub tyle czasu aby kurczak, brokuły i kalafior były wystarczająco ugotowane.
Podziel całość na dwie porcje i ...smacznego!