Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1253,5 kJ (299,4 kcal)
Białko : 46,4 g
Tłuszcze : 10,0 g
Węglowodany : 5,0 g
Jednostki chlebowe : 0,4

Cytrynowy kurczak ze szparagami

Ingrédients na 2 porcje

  • Do kurczaka:
  • 2 umyte filety z piersi kurczaka (180 g każdy)
  • 2 cytryny, przepołowione
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • Papryka (słodka lub chili)
  • ½ pęczka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Do szparagów:
  • 300 g zielonych szparagów, umytych i obranych
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • Do sałatki:
  • 75 g zielonych warzyw (np. szpinak, sałata)
  • 6 pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Filety z kurczaka:
Rozgrzej piekarnik do 200 °C.
Posmaruj filety z kurczaka sokiem z połowy cytryny. Wymieszaj pieprz, szczyptę soli i paprykę i posyp tymi przyprawami filety kurczaka po obu stronach.
Wymieszaj łyżkę oliwy z oliwek z około 1 łyżeczką posiekanego rozmarynu. Używając widelca zanurz drugą połowę cytryny w oliwie i rozmarynie a następnie użyj cytryny jako swego rodzaju szczoteczkę do rozprowadzenia mieszaniny po powierzchni kurczaka.
Umieść kurczaka w naczyniu żaroodpornym z kilkoma plasterkami cytryny i niektórymi gałązkami rozmarynu, a następnie piecz przez 10-12 minutach. Po tym czasie przekręć filety z kurczaka na drugą stronę grilluj przez kolejne 10-12 minut, aż kurczak będzie miękki.

Akompaniament:
Kiedy kurczak się piecze, zajmij się przygotowaniem szparagów i sałatki.
Doprowadź wodę do wrzenia w rondelku, umieść w nim obrane szparagi i gotuj na wolnym ogniu przez 6-8 minut.
Umyj liście sałaty i pomidorki, następnie przekrój je na połówki i wymieszaj razem w misce. W celu przygotowania sosu, wymieszaj oliwę z oliwek i sok z cytryny ze świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Na dwóch talerzach ułóż ładnie grillowanego kurczaka, sałatkę i zielone szparagi i ciesz się pysznym i dietetycznym przepisem!