Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1099,1 kJ (262,5 kcal)
Białko : 39 g
Tłuszcze : 7,4 g
Węglowodany : 14,1 g
Jednostki chlebowe : 1,2

Kurczak z duszonymi warzywami

Ingrédients na 2 porcje

  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1 średni bakłażan
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średnia cebula
  • 1 żółta papryka
  • 200 g pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml sosu pomidorowego
  • ½ bukietu świeżych przypraw (1 gałązka tymianku, 2 liście laurowe, 1 gałązka pietruszki, 1 gałązka estragonu)
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 175 °C.
Usmaż kurczaka na patelni teflonowej (4-5 minut z każdej strony), a następnie odłóż go na bok.
Umyj i pokrój bakłażana, cukinię, paprykę, pomidory i cebulę. Obierz czosnek i drobno go posiekaj. Umieść wszystko w naczyniu do pieczenia. Dodaj oliwę z oliwek i sos pomidorowy. Dopraw ziołami, solą i pieprzem, a następnie umieść kurczaka na górze warzyw.
Przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 35 minut.
Zdejmij pokrywę i podwyższ temperaturę do 200 °C i piecz całość przez kolejne 15 minut.
Wyjmij naczynie z pieca i podziel danie na dwie porcje. Smacznego!