Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1205,5 kJ (288 kcal)
Białko : 17,5 g
Tłuszcze : 10,1 g
Węglowodany : 31,2 g
Jednostki chlebowe : 2,6

Pieczone papryki w stylu prowansalskim

Ingrédients na 2 porcje

  • 2 duże papryki (na przykład, czerwona i żółta)
  • 2 średnie pomidory
  • 1 lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duże jajko
  • 75 g koziego sera o niskiej zawartości tłuszczu (9% tłuszczu) (lub fety na przykład)
  • 50 g kuskusa
  • 100 ml wody
  • 300 ml sosu pomidorowego
  • ½ pęczka tymianku i bazylii
  • 2 gałązki rozmarynu
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz
  • Świeży sok z cytryny

Przygotowanie

Kuskus umieść w misce i zalej wrzącą wodą mieszając od czasu do czasu przez 5 minut. Dodaj ½ łyżki oliwy z oliwek i sól i pieprz.
Umyj papryki i przekrój je podłużnie na pół. Usuń nasiona i umyj je ponownie nie zapominając umyć ich wnętrza.
Obierz i posiekaj cebulę i czosnek, a następnie umyj pomidory i pokrój na kawałki. Umyj i posiekaj listki ziół – bazylii i tymianku.
Wymieszaj koncentrat pomidorowy, jajko, pokruszony kozi ser i 1/3 posiekanych ziół. Dodaj ugotowany kuskus i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną świeżego soku z cytryny.
Do przygotowania sosu pomidorowego potrzeba będzie 300 ml sosu pomidorowego, pozostałe zioła, ½ łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko.
Wypełnij papryki kuskusem i kozim serem. Umieść obie papryki na blasze i dodaj sos pomidorowy.
Rozgrzej piekarnik do 175 °C i piecz papryki przez 40 minut.