Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1049,2 kJ (250,5 kcal)
Białko : 38,9 g
Tłuszcze : 7,1 g
Węglowodany : 7,4 g
Jednostki chlebowe : 0,6

Smażone warzywa z kurczakiem

Ingrédients na 2 porcje

  • 300 g filetu z kurczaka
  • Około 350 g warzyw:
  • 50 g świeżego lub mrożonego groszku
  • 75 g brokułów
  • 50 g fasolki szparagowej
  • 1 marchew (średniej wielkości)
  • 1 cukinia (mała)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula (średniej wielkości)
  • Rozmaryn
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 ml bulionu warzywnego (bulion z kostki)

Przygotowanie

Umyte filety z kurczaka pokrój na kawałki. Umyj i pokrój warzywa na małe kawałki. Posiekaj czosnek i cebulę.
Umieść kurczaka na patelni teflonowej lub w piekarniku, dodaj rozmaryn. Gotuj na małym ogniu aż kurczak zbrązowieje (6-8 minut). Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i dodaj wszystkie warzywa.
Smaż je na średnim ogniu, a po 8 minutach, dodaj bulion warzywny i dopraw całość pieprzem, solą i rozmarynem.
Dodaj ugotowanego wcześniej kurczaka i duś całość bez przykrycia przez 8-10 minut.
Podziel danie na dwie części i możesz je serwować!