Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1554,8 kJ (371,4 kcal)
Białko : 39 g
Tłuszcze : 16,6 g
Węglowodany : 11,5 g
Jednostki chlebowe : 1

Smażone chilli na koniec sezonu

Ingrédients na 2 porcje

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 230 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • ½ czerwonej cebuli (posiekanej)
  • ½ cukinii (posiekanej)
  • 1 czerwona papryka (posiekana)
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 50 g kukurydzy
  • 1 szczypta chili w proszku
  • ½ łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
  • 400 g pomidorów
  • 1 łyżka świeżego tymianku (posiekanego)
  • ½ limonki (skórka i sok będą potrzebne)
  • 2 szalotki (pokrojone)
  • 75 g sera Gouda (pokrojonego na kawałki)
  • 40 ml czerwonego wina

Przygotowanie

Na dużej patelni, rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i dodaj wołowinę. Smaż, aż wołowina będzie miała złoty kolor (około 8 minut), pamiętając, aby cały czas mieszać.
Dodaj cebulę, czosnek, cukinię, paprykę i dopraw solą i pieprzem.
Następnie dodaj kukurydzę, chili w proszku i papryczkę. Gotuj przez 6-7 minut, aż warzywa będą miękkie. Wlej wino, zmniejsz nieco ogień i gotuj przez 2 minuty.
Dodaj pomidory, tymianek, skórkę z limonki i gotuj, aż objętość zawartości patelni trochę się zmniejszy (około 5 minut). Wyłącz ogień i dodaj sok z limonki.
Podawaj dekorując danie szalotką i serem. Smacznego!