Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1638 kJ (391 kcal)
Białko : 35,4 g
Tłuszcze : 13,5 g
Węglowodany : 25,2 g
Jednostki chlebowe : 2,1

Łosoś z sałatką z quinoa

Ingrédients na 2 porcje

  • 2 filety z łososia (około 100-150 g każdy)
  • 75 g quinoa
  • 150 g dowolnej sałatki
  • 4 pomidory
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka rozmarynu i tymianku
  • 1 cytryna
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

Umyj quinoa i zagotuj 150 ml wody. Umieść quinoa we wrzącej wodzie i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Po ugotowaniu, odłóż na bok aby ostygła.
W międzyczasie umyj sałatkę i pokrój pomidory.
Umyj i osusz łososia. Umieść pół łyżki oliwy z oliwek i dwa filety z łososia w naczyniu do pieczenia i dopraw je solą i pieprzem. Następnie umieść gałązki tymianku i trochę rozmarynu na górze i pokrop całość sokiem z cytryny przed dodaniem czosnku.
Przykryj całość folią aluminiową. Piecz przez 20 minut w temperaturze 100 °C (w przypadku mrożonego łososia, przedłuż czas pieczenia o 10-15 minut). Po upieczeniu wyjmij łososia z pieca.
W misce połącz quinoa, pomidory i sałatkę.
Na talerzu, połóż filet z łososia obok sałatki z quinoa i ciesz się z nowego przepisu!