Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 835,3 kJ (199,5 kcal)
Białko : 20,6 g
Tłuszcze : 8,6 g
Węglowodany : 6,3 g
Jednostki chlebowe : 0,5

Makaron z cukinii z krewetkami

Ingrédients na 2 porcje

  • 2 średnie cukinie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g krewetek (obrane i z usuniętą górną żyłką)
  • 1 łyżka mielonego czosnku
  • 75 ml białego wina
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • Posiekana natka pietruszki (do dekoracji)
  • Opcjonalnie: ¼ łyżeczka płatków z czerwonej papryki

Przygotowanie

Umyj cukinie i pokrój je drobno używając obieraczki do ziemniaków w celu uzyskania spirali makaronu a następnie odłóż je na bok.
Na dużej patelni dodaj oliwę i pozwól jej się rozgrzać przez minutę na średnim ogniu. Dodaj czosnek, pieprz i płatki z czerwonej papryki i mieszaj często przez 1 minutę.
Dodaj krewetki i smaż je powoli, mieszając od czasu do czasu, aż będą ugotowane i różowe (około 3 minut). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przełóż krewetki do miski za pomocą płaskiej łyżki i zachowując sok na patelni.
Dodaj białe wino i sok z cytryny. Mieszaj wszystko drewnianą łyżką zeskrobując soki z dna, jeżeli zaczną przywierać. Dodaj do całości makaron z cukinii i gotuj przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Ponownie dodaj krewetki na patelnię, a następnie dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem i dodaj pietruszkę aby udekorować całość. Danie jest gotowe do spróbowania!