Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1616,6 kJ (386,1 kcal)
Białko : 15,5 g
Tłuszcze : 32,5 g
Węglowodany : 6,9 g
Jednostki chlebowe : 0,6

Makaron z cukinii z pesto

Ingrédients na 2 porcje

  • 2 cukinie
  • 125 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g orzechów (nerkowca, migdałów lub innych orzechów)
  • 2 średnie jajka
  • Duży ząbek czosnku
  • ½ cytryny (do soku)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Garść świeżej bazylii
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Aby przygotować pesto, umieść orzechy na patelni i podsmaż je bez dodawania oleju, a następnie ostudź. Następnie zmiksuj je za pomocą blendera razem z wcześniej pokrojonym czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i bazylią. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Następnie umyj pomidorki i przekrój je na pół.
Aby przygotować makaron z cukinii, należy najpierw umyć cukinię i pokroić ją w cienkie plasterki za pomocą obieraczki do warzyw.
Gotuj cukinie od 3 do 5 minut we wrzącej wodzie a następnie odcedź i wymieszaj je z domowym pesto.
Teraz możesz przygotować sadzone jajka.
Przygotuj dwa talerze i umieść na każdym z nich makaron z cukinii z pesto i pomidorki, a następnie połóż delikatnie sadzone jajko na górze potrawy.
Udekoruj wszystko liśćmi bazylii i ciesz się z nowego przepisu nisko węglowodanowego!