Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 459,7 kJ (109,8 kcal)
Białko : 3,0 g
Tłuszcze : 4,7 g
Węglowodany : 15,0 g
Jednostki chlebowe : 1,2

Chleb kukurydziany bez laktozy i glutenu

Ingrédients na 16 porcji

  • 250 g bez laktozowego jogurtu (lub jogurtu sojowego)
  • 1 łyżka octu (lub ocet jabłkowy)
  • 100 ml mleka roślinnego lub mleka bez laktozowego
  • 50 g stopionego oleju kokosowego
  • 350 g mąki kukurydzianej bez glutenu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 ½ łyżeczki sody
  • Opcjonalnie: 2 łyżki miodu

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180°C i rozłóż kartkę papieru do pieczenia w formie o wymiarach 20 cm x 20 cm.
Wymieszaj jogurt, mleko i ocet w średniej misce. Odstaw całość na 5 minut podczas przygotowywania pozostałych składników.
Wymieszaj mąkę kukurydzianą, sól i sodę oczyszczoną w dużej misce.
Weź miskę w której wymieszałeś/aś jogurt i dodaj rozpuszczony olej kokosowy, i jeśli chcesz kilka łyżek miodu. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodaj całość do drugiej miski i wymieszaj wszystko aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
Wlej ciasto do uprzednio przygotowanej formy. Piecz przez 20 minut. Sprawdź, czy chleb jest gotowy wsadzając wykałaczkę w centrum: wykałaczka powinna być sucha.
Możesz spróbować swój chleb kukurydziany od razu, jednak łatwiej będzie go pokroić 2 lub 3 godziny później.