Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 887,7 kJ (212 kcal)
Białko : 22,9 g
Tłuszcze : 3,7 g
Węglowodany : 14,5 g
Jednostki chlebowe : 1,2

Nudle Shirataki z kurczakiem i warzywami

Ingrédients na 2 porcje

  • 250 g makaronu Shirataki
  • 1 żółta papryka, umyta i pokrojona na małe kawałki
  • 1 czerwona papryka, umyta i pokrojona na małe kawałki
  • 100 g brokułów, umytych i pokrojonych
  • 50 g zielonej fasolki, umytej i pokrojonej na kawałki
  • 50 g pieczarek, umytych i pokrojonych na kawałki
  • 1 mała cukinia, umyta i pokrojona
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • 1 cm imbiru, zgniecionego
  • 150 g piersi z kurczaka, pokrojonej i ugotowanej
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 lub 1 łyżka pasty chili
  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

Otwórz torebkę z makaronem Shirataki, umieść go bezpośrednio na durszlaku i opłucz zimną wodą. Następnie umieść makaron w małym rondelku i dodaj tyle zimnej wody, aby w całości pokryć makaron. Gdy woda jest podgrzana do temperatury wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj makaron na wolnym ogniu przez 15 minut. Po odsadzeniu makaronu, włóż go z powrotem do garnka i przykryj.
Weź średniej wielkości patelnię, dodaj olej sezamowy i rozgrzej go na średnim ogniu. Dodaj wszystkie warzywa i imbir i dobrze wymieszaj. Smaż warzywa aż zmiękną, przez około 5 minut.
Dodaj kurczaka i czosnek. Dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia.
W małej misce wymieszaj sos sojowy z pastą chili. Wlej mieszaninę do makaronu z warzywami. Postaw patelnie jeszcze raz na małym ogniu i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki razem. Gdy całość jest gorąca, dopraw danie solą morską i pieprzem.
Podawaj na dwóch talerzach i ciesz się egzotycznym kurczakiem Shirataki z warzywami!