Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 428,9 kJ (102,4 kcal)
Białko : 8,7 g
Tłuszcze : 5,9 g
Węglowodany : 4,1 g
Jednostki chlebowe : 0,3

Mini quiches z groszkiem i serem

Ingrédients na 12 mini quiches

  • 175 g groszku (mrożonego lub świeżego)
  • 2 zielone cebulki (dymki), pokrojone w cienkie plasterki
  • 8 jajek
  • 200 ml mleka odtłuszczonego
  • 75 g sera feta
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • Kilka szczypt majeranku

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
Rozłóż arkusz papieru do pieczenia na blasze lub płaskiej, nie głębokiej formie. Możesz również użyć formy do muffinek, jeżeli taką masz.
Ubij jajka i mleko w dużej misce. Dodaj groszek, pokrojone dymki i pokruszony ser feta. Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem.
Wylej mieszaninę do formy i w razie potrzeby, posyp wierzch serem. Piecz przez 30-35 minut, aż mini-quiche mają złoty kolor na górze. Po upieczeniu pokrój quiche na 12 małych kawałków i podawaj na gorąco lub na zimno!