Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 385,8 kJ (92,2 kcal)
Białko : 11,3 g
Tłuszcze : 3,5 g
Węglowodany : 16,3
Jednostki chlebowe : 1,4

Idealny jogurt wiśniowy

Ingrédients na 6 porcji

  • 450 g wiśni bez pestek (świeże lub mrożone)
  • 1 łyżka wody
  • 1 laska cynamonu
  • 500 g jogurtu bez cukru i bez tłuszczu
  • 2 laski wanilii
  • 2 łyżeczki syropu z agawy

Przygotowanie

W niskiej temperaturze i z niewielką ilością wody ugotuj w garnku wiśnie dodając wcześniej rozgniecioną laskę cynamonu (10-15 minut), lub do momentu kiedy owoce nabiorą płynnej konsystencji. Następnie, pozostaw do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotuj jogurt. Przekrój laski wanilii wzdłuż i za pomocą ostrego noża wyskrob z wnętrza nasiona. Dodaj nasiona wanilii i syrop z agawy do jogurtu i wymieszaj, aż całość będzie gładka.
Przy użyciu łyżki włóż pierwszą warstwę jogurtu do miseczki lub słoika, a następnie dodaj łyżkę sosu wiśniowego. Kontynuuj ten proces aż do napełnienia naczynia uważając aby nie zakłócić warstw. Udekoruj górę wiśnią i odrobiną cynamonu i gotowe!