Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1236,9 kJ (295,4 kcal)
Białko : 18,9 g
Tłuszcze : 9,3 g
Węglowodany : 34,6 g
Jednostki chlebowe : 2,9

Letnia lasagne z warzywami

Ingrédients na 8 porcji

  • Do wypełnienia:
  • Około 300 g arkuszy makaronu lasagne
  • 4 średnie cukinie, przekrojone wzdłuż na pół i drobno posiekane
  • 1 mały bakłażan, drobno posiekany
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 czerwona papryka średniej wielkości, posiekana
  • 1 żółta papryka średniej wielkości, posiekana
  • 1 cebula, posiekana
  • ½ łyżeczki soli
  • 125 g sera ricotta bez tłuszczu
  • 1 duże jajko
  • 150 g sera mozzarella, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 50 g świeżo startego parmezanu
  • Sos:
  • 400 g posiekanych pomidorów w puszce
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku, zmielony
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Piecz cukinie, bakłażan, paprykę, cebulę i czosnek przez 12-14 minut, aż warzywa są chrupiące, ale nadal miękkie, mieszając w połowie pieczenia. Wymieszaj wszystkie warzywa w misce i dodaj sól.
Wymieszaj ser ricotta, jajko, ser mozzarella (100 g) oraz 25 g startego parmezanu.
Do przygotowania sosu: wymieszaj posiekane pomidory z puszki z przyprawami, oliwą z oliwek, czosnkiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Posmaruj dno naczynia do pieczenia jedną piątą sosu a następnie połóż na dno trzy arkusze makaronu lasagne, a na nie kolejną warstwę jednej piątej sosu, warstwę jednej trzeciej mieszaniny serów i wreszcie warstwę jednej trzeciej warzyw. Powtórz dwa razy całą operację kończąc na pozostałych arkuszach lasagne. Posyp górę 50 g sera mozzarella oraz 25 g parmezanu.
Przykryj i piecz całość w temperaturze 180 °C przez 45 minut. Następnie odkryj i piecz przez kolejne 10-15 minut, aż ser się rozpuści i nabierze złotego koloru. Odstaw lasagne na 10 minut przed podaniem i serwuj wraz z ulubioną sałatką!