Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 369,7 kJ (88,3 kcal)
Białko : 3,7 g
Tłuszcze : 5,6 g
Węglowodany : 4,6 g
Jednostki chlebowe : 0,4

Grillowane warzywa

Ingrédients na 4 porcje

  • 150 g brokułów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 100 g pieczarek
  • ½ małego bakłażana
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki wody
  • Szczypta rozmarynu (suszonego lub w proszku)
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • Do przyprawiania jogurtu:
  • 4 łyżki jogurtu (jogurt sojowy dla wegan)
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Umyj warzywa i pokrój na dowolnej wielkości kawałki. Przygotuj dwa kawałki foli aluminiowej dla Twoich warzyw.
Podziel wszystkie warzywa na równe części i umieść je na wcześniej przygotowanych kawałkach foli aluminiowej. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, 2 łyżki wody, szczyptę rozmarynu, świeżo zmielony pieprz i szczyptę soli do każdej części. Wymieszaj wszystko delikatnie i zamknij Twoje warzywa w „paczuszkę” aluminiową.
Aby przygotować dip jogurtowy, po prostu wymieszaj jogurt, olej lniany, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz.
Grilluj warzywa przez około 10-15 minut w zależności od Twojego grilla lub piekarnika.
Delektuj się gorącymi warzywami z pysznym jogurtowym sosem ku uciesze wegetarian i wegan!