Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1120,5 kJ (267,7 kcal)
Białko : 29,2 g
Tłuszcze : 13 g
Węglowodany : 8,7 g
Jednostki chlebowe : 0,7

Duszone warzywa z mięsem i parmezanem

Ingrédients na 3 porcje

  • 250 g mielonej wołowiny (5% tłuszczu)
  • 1 bakłażan
  • 150 g pomidorów
  • 2 jajka
  • 1 cukinia
  • 2 papryki
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka tymianku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 30 g parmezanu

Przygotowanie

Obierz i pokrój cebulę i czosnek. Umyj warzywa i pokrój je na kawałki, a następnie umyj tymianek (odłóż na bok dwie gałązki). Do wykorzystania będą tylko liście.
Rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni i dodaj bakłażana. Następnie dodaj cukinię, paprykę, sól, pieprz i listki tymianku. Smaż wszystko przez 5-7 minut, a następnie odstaw na bok.
Teraz rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni i smaż mięso mielone przez kilka minut, a następnie dodaj cebulę i czosnek oraz sól i pieprz. Dodaj koncentrat pomidorowy i posiekane pomidory i gotuj całość przez 5 minut.
Umieść wszystko w naczyniu do pieczenia, a następnie ubij jajka w misce dodając parmezan. Na koniec, wlej ubite jajka na górę i piecz całość przez 30 minut w temperaturze 200 °C.